FITS op gymzaal Almere

Almere Fits
Almere_Fits-4E_2020_JJBO-8
Almere Fits

Project specificaties

Expertise Verduurzamen

Branche Overheid

Locatie Almere

Status Opgeleverd

FITS op gymzaal Almere

Janssen de Jong OnderhoudPlus heeft voor een gymzaal in gemeente Almere de reguliere onderhoudswerkzaamheden aangenomen, inclusief verduurzamingswerkzaamheden. Onderdeel van deze verduurzamingswerkzaamheden is toepassing van het systeem FITS: (Façade panel with Invisible Thermal Solar collector). Dit is een vernieuwend zonthermisch gevelsysteem, ontwikkeld door Akzo Nobel in samenwerking met TNO.

Ontstaan vanuit de marktvraag om zonnecollectoren meer toepasbaar te maken te maken bij gestapelde bouw, is naar oplossingen gezocht. Hierop is een speciaal paneel ontwikkeld met een coating die de geleidingswarmte van de zon doorlaat. Bij zwarte panelen is dit eenvoudig, echter willen architecten niet altijd zwarte panelen aan de gevels van hun panden. Daarom is er gekozen voor coatings in meerdere kleuren, met wel de eigenschappen van een zwart paneel. Dit geeft architecten keuzemogelijkheden en zo kunnen er in een gevelbeeld kleurrijke panelen worden aangebracht en kan toch gebruik gemaakt worden van de geleidingswarmte van de zon.

Gemeente Almere is bij het proces aangehaakt, omdat zij een geschikt pand tot haar beschikking had en Janssen de Jong OnderhoudPlus wilde hier als innovatieve partij graag aan meewerken. Voor de pilot werd een gymzaal aangewezen; een ruimte waarvoor de warmtevraag hoog is, zowel voor warm water als ruimteverwarming.

Direct na de bouwvak 2019 is Janssen de Jong OnderhoudPlus gestart met haar werkzaamheden. Deze zijn in de herfstvakantie van 2019 opgeleverd. Na de herfstvakantie konden de basisschoolkinderen en de sportverenigingen dus weer gebruikmaken van de sportzaal, inclusief heerlijk warm water!