Geplaatst op 02 juni 2021

Janssen de Jong OnderhoudPlus gaat met zusterbedrijven Koninklijke Woudenberg, Van der Vegt en Meesters In herstelwerkzaamheden uitvoeren aan de Kloosterhof te Baarlo. Marcel Kellenaers, accountmanager Janssen de Jong OnderhoudPlus: “Een mooi voorbeeld van een goede samenwerking tussen de Janssen de Jong-bedrijven. De klant Vb&t VvE Diensten en Wonen Limburg heeft via één aanspreekpunt toegang tot een groot aantal bouwspecialisten!”

Het oorspronkelijke klooster is tussen 1902 en 1905 gebouwd. Rond 1996 is het klooster gesloopt, waarbij de voorgevel intact is gebleven. Een stukje monumentaal erfgoed is hierdoor bewaard gebleven. In het voorste gedeelte is een commerciële ruimte gebouwd van drie verdiepingen die wordt verhuurd. Daarachter is een appartementencomplex gebouwd: Kloosterhof 1 – 27 van Wonen Limburg. Het complex is dus inmiddels 25 jaar oud en de voorgevel nog ouder.

Inspectie buitengevel
Marcel KellenaersDe huurder van de commerciële ruimte heeft wateroverlast bij regenval en als gevolg hiervan tevens vochtproblemen in het stucwerk. Marcel is met een dakexpert van Jacobs Dakbedekkingen uit Wanssum op locatie geweest om samen de problemen te bekijken en beoordelen. “We hebben met een verreiker met manbak onder meer de staat van het dak, het lood, de zinken goten, de betonafdekkers en het voegwerk van de buitengevel geïnspecteerd. Op basis van de bevindingen heb ik een rapport met bijbehorende offerte gemaakt. Deze is inmiddels goedgekeurd en op 7 juni a.s. starten we met de werkzaamheden. Naar verwachting wordt de buitenzijde medio juli opgeleverd, waarna we de gevolgen van de lekkage binnen aan kunnen gaan pakken. Denk daarbij aan het herstellen van het stucwerk”, legt Marcel uit.

 

Wat gaat er gebeuren?
Dak Kloosterhof, sierwerk bekroningen“Bij de inspectiewerkzaamheden constateerden we onder meer dat het smeedijzeren sierwerk in de vorm van ‘bekroningen’ op de drie torentjes op de monumentale voorgevel erg aangetast zijn door weer en wind. Deze worden door zusterbedrijf Van der Vegt volgens de oude ambacht met de nieuwe eisen van tegenwoordig precies nagemaakt. De betonafdekkers worden door zusterbedrijf Meesters In hersteld. Zij zetten tevens de torentjes weer stevig vast. De scheurvorming in het metselwerk als gevolg van het loslaten en naar beneden zakken van de betonafdekkers wordt hersteld door zusterbedrijf Koninklijke Woudenberg.” Door middel van het aanbrengen van zogenoemde ‘wokkels’ (roestvaststalen staven in de vorm van een wokkel) in de uitgefreesde voegen wordt de verbinding in het gescheurd metselwerk hersteld.

“Fantastisch dat we deze mooie monumentale voorgevel samen met onze zusterbedrijven met hun specifieke expertises weer in ere kunnen herstellen!”, aldus Marcel.

Delen