Geplaatst op 31 mei 2021

Wat in 2016 begon als een oproep om betaalbaar wonen in Ell mogelijk te maken, zodat jongeren een kans krijgen in hun dorp te blijven, is inmiddels een plan in uitvoering. Vandaag is Janssen de Jong OnderhoudPlus in opdracht van corporatie Wonen Limburg gestart met de transformatie van het voormalig dorpshuis naar kleinschalig appartementencomplex Ellenhof.

“Door de transformatie van een leegstand pand in de kern van het dorp naar fraaie appartementen voor starters en 55+ers wordt een belangrijke invulling aan het pand gegeven. We zijn er trots op dat we dit werk uit mogen gaan voeren voor Wonen Limburg”, vertelt Wim van der Hagen, projectleider Janssen de Jong OnderhoudPlus. De appartementen worden naar verwachting eind dit jaar opgeleverd.

10 appartementen

Ellenhof voor transformatie

Wim: “Momenteel staan er twee hoofdgebouwen en een aantal bijgebouwen. Vandaag is de sloop van de bijgebouwen en het strippen van de hoofgebouwen gestart. Dit zal twee a drie weken duren. Doordat de bijgebouwen gedeeltelijk tegen de hoofdgebouwen aan zijn gebouwd, ontstaat er bij beide hoofdgebouwen één open zijde. Hier realiseren we samen met zusterbedrijf Janssen de Jong Bouw een stuk nieuwbouw. Vervolgens pakken we het bestaande gedeelte aan. In het grotere hoofdgebouw worden zes appartementen gerealiseerd op de begane grond. Het andere hoofdgebouw krijgt twee appartementen op de begane grond en twee appartementen op de eerste verdieping.”

Beheer in handen dorpsbewoners
Het bijzondere aan de realisatie van Ellenhof is dat dorpsbewoners, verenigd in de Stichting Wonen Ell, zelf het beheer en de verhuur van de appartementen gaan doen. Jan Custers: “De stichting bepaalt bijvoorbeeld zelf hoe en aan wie de woningen toegewezen worden. In eerste instantie is het gebouw, op één appartement na, van Wonen Limburg, maar ons streven is om op termijn de appartementen allemaal over te nemen. Het is een nieuw concept en dat was te merken in de overleggen die sinds 2017 gevoerd zijn. We vinden het natuurlijk prachtig dat er nu op het gebied van betaalbare appartementen voor jongeren daadwerkelijk iets van de grond komt. Het woningaanbod in Ell wordt daarmee weer completer.”

Betaalbare woonruimte
Transformatie Ellenhof 2Wonen Limburg is ook heel blij dat het nu eindelijk zover is. “Het was een lange weg met behoorlijk wat uitdagingen. We mogen er met z’n allen trots op zijn dat we met Ellenhof de wens van de dorpsbewoners kunnen realiseren; het bieden van betaalbare woonruimte voor jong én oud waardoor het met name voor jongeren mogelijk is om in hún dorp te kunnen blijven wonen. Goed nieuws voor de leefbaarheid en het sociale leven in Ell”, aldus corporatiebestuurder Ger Peeters.

Bron: Wonen Limburg

Delen