Geplaatst op 12 maart 2024

Bij JAJO – waar Janssen de Jong OnderhoudPlus een dochteronderneming van is – bundelen we onze krachten om een duurzamere toekomst te realiseren. Niet alleen voor onze huidige generatie, maar ook voor de komende generaties. Het verwezenlijken van onze gezamenlijke ambities begint namelijk bij onze eigen activiteiten en de keuzes die we maken.

Binnen JAJO zijn duurzaamheidswerkgroepen samengesteld met vertegenwoordigers uit alle lagen van de organisatie. Ook Janssen de Jong OnderhoudPlus maakt hier onderdeel van uit. Samen denken we actief mee over hoe we betere keuzes kunnen maken voor mens en milieu en hoe we duurzame en circulaire materialen kunnen integreren. Onze groepsbrede missie ‘Closing the circle, together’ weerspiegelt deze inzet.

Duurzaamheidswerkgroep
De CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) past ook volledig binnen de ambities die JAJO en alle dochterondernemingen hebben. Hier is afgelopen anderhalf jaar al veel aandacht aan besteed door een duurzaamheidswerkgroep onder leiding van Johan Engels, controller.

Borging CSRD
Vanwege de omvang en het belang van CSRD is binnen JAJO een specifieke persoon hiervoor verantwoordelijk: Annelotte van Veen. Zij focust zich als hoofd CSRD volledig op de borging van CSRD binnen alle JAJO-bedrijven. “De CSRD is een Europese richtlijn die ondernemingen verplicht te rapporteren over hoe duurzaam en maatschappelijk verantwoord ze ondernemen. De Europese Unie heeft hiervoor ESG-criteria opgesteld. De richtlijn bepaalt ook hoe en wat er gemeten moet worden, zodat bedrijven onderling vergeleken kunnen worden. Vanaf 2025 moet JAJO voor het eerst volgens deze richtlijn rapporteren. Dit wordt onderdeel van het jaarverslag,” legt Annelotte uit.

Negen ESG-thema’s
Na grondig onderzoek en gesprekken met stakeholders zijn negen ESG-thema’s JAJO-breed vastgesteld, waaraan ook Janssen de Jong OnderhoudPlus graag een positieve bijdrage levert. Deze thema’s zijn:

  • Environmental:
    – Klimaatverandering
    – Gebruik grondstoffen en circulaire economie
    – Verantwoord bouwen
    – Duurzaam wonen, werken en leven
  • Social:
    – Goede gezondheid, veiligheid en welzijn van eigen medewerkers en op de bouwplaats
    – Werving, training, ontwikkeling en behoud
    – Diversiteit en inclusie
  • Governance:
    – Integere en beheerste bedrijfsvoering
    – Nieuwe technologie en innovatie

Beweging
De CSRD-werkgroep – in samenwerking met de relevante stafdiensten van verschillende JAJO-bedrijven – gaat er dit jaar voor zorgen dat we helder hebben wat we moeten rapporteren over deze thema’s en welke data we moeten verzamelen om aan de richtlijnen te voldoen. Ondertussen kan iedereen zijn/haar steentje bijdragen om onze ambities te behalen.
Guido Beijer, algemeen directeur Onderhoud: “Iedere medewerker van Janssen de Jong OnderhoudPlus heeft invloed op CSRD. Dat kan klein zijn door de (elektrische) fiets te pakken of je kantoorafval te scheiden, maar ook veel groter door bijvoorbeeld een onderhoudsstrategie neer te zetten waardoor gebouwdelen, zoals installaties, of zelfs complete gebouwen een langere levensduur krijgen.”

Delen