Geplaatst op 23 november 2021

Sinds begin maart dompelen de medewerkers van Janssen de Jong Projectontwikkeling, Janssen de Jong Bouw en Janssen de Jong OnderhoudPlus zich onder in het JAJO INNOVATIE LAB. Deze innovatiebeweging doorlopen we twee keer per jaar rondom een gericht thema. Benieuwd naar de ideeën die zoal opborrelen? In de rubriek ‘Onderdompelen in innovatie’ gaan we in gesprek met collega’s die de innovatieduik al hebben gewaagd. In deze editie: Judith Verweij, commercieel manager Janssen de Jong OnderhoudPlus regio Zuid.

Waarom dompel jij je onder in het innovatiethema?
Stilstand is achteruitgang. Dus je moet continu bezig blijven met hoe je de dingen die je nu doet, nog beter of slimmer kunt doen. Dat is de reden dat ik als ambassadeur betrokken ben bij het JAJO INNOVATIELAB dat begeleid wordt door adviesbureau BRIL innovatie. Continu innoveren is makkelijk gezegd, maar niet zo eenvoudig gedaan. Het moet constant top of mind zijn en gezien de drukte van alledag is dat een behoorlijke uitdaging.
Samen met een aantal collega’s van het cluster Wonen en het cluster Projectontwikkeling maak ik deel uit van experimentteam ‘het onderhoudssteuntje’. Met dit experiment willen we achterhalen of wij kunnen bijdragen aan het woongeluk van bewoners van nieuwbouwwoningen door laagdrempelig informatie aan te bieden over het onderhoud van hun installaties. Al die nieuwe technische installaties die het comfort van je woning verbeteren (zoals mechanische ventilatie, warmtepomp, deurvideo, zonnepanelen etc.) zijn leuk, maar het wordt steeds complexer om deze zelf te onderhouden. Vandaar dat wij momenteel onderzoeken of hierin ondersteuning gewenst is na de oplevering door Janssen de Jong Bouw. Hiervoor hebben we regelmatig overleg, waardoor je  automatisch bezig bent met innovatie.
Dankzij het JAJO INNOVATIELAB komen tevens ‘verborgen’ innovaties boven tafel. Vaak hebben medewerkers oplossingen bedacht voor iets waar ze zelf tegenaan liepen. Ze zijn dus aan het innoveren zonder zich hiervan bewust te zijn. Nu worden deze innovaties sneller met de rest van de organisatie gedeeld.”

Voor welke innovatieve ontwikkeling spring jij in het diepe?

“Voor woningcorporaties is het van belang dat zij betaalbare woningen kunnen aanbieden. Onze expertise is om door renovatie en vernieuwbouw de levensduur van het bestaand vastgoed van deze groep opdrachtgevers te verlengen. De uitdaging is om continu slimmigheden te bedenken om dit tegen zo laag mogelijke kosten uit te voeren. Dit kan door technische productinnovaties, zoals een scharnierkap die in zijn geheel het oude dak vervangt waardoor het proces versneld kan worden, maar ook door hergebruik van materialen. Wij zoeken hierin onder meer de samenwerking met onze zusterbedrijven PHCH (prefab timmerfabriek) en New Horizon, specialist op het gebied van circulair (ver)bouwen. Zeker in de huidige tijd waarin grondstoffen schaars en daardoor kostbaar zijn, word ik erg blij van de ontwikkelingen die op circulariteit gaande zijn. Af en toe moet er nog leergeld betaald worden, maar dat hoort ook bij innoveren: durven investeren in een betere toekomst.

Een tweede belangrijke pijler van woningcorporaties is om de bewonersoverlast tot een minimum te beperken tijdens renovaties en vernieuwbouwprojecten. Onze bewonersbegeleidsters spelen hierin een zeer belangrijke rol met hun persoonlijke communicatie. Ook zijn we continu bezig met procesoptimalisaties. Zo kunnen badkamers door het toepassen van een prefab droogbouwsysteem (het Frisse Badkamer-concept) binnen drie dagen volledig gerenoveerd worden in tegenstelling tot de 12 à 14 dagen die hier normaliter voor staan. Door slim om te gaan met bouwstromen en de aanvoer van materialen minimaliseren we tevens de overlast voor de wijk.”

Wanneer is jouw persoonlijke innovatiedoel bereikt?
“Als we sneller, goedkoper, makkelijker, beter en circulair bestaand vastgoed kunnen vernieuwbouwen. Industrialisatie, prefab en circulair bouwen lijken het antwoord op alle uitdagingen in de bouw. Op deze manier kunnen we zowel bijdragen aan de doelstelling van opdrachtgevers om voldoende betaalbare sociale woningen aan te bieden, als een bijdrage leveren aan de circulaire economie!”

Delen