Geplaatst op 03 augustus 2021

De vernieuwbouw van 121 seniorenappartementen aan de Marktstraat in Hoensbroek is in volle gang. Van de eerste drie verticale ‘strengen’ zijn voor de bouwvakvakantie de badkamers, toiletten en keukens vervangen, de nieuwe balustradehekken gemonteerd en het dakvlak voorzien van nieuwe dakbedekking. Edwin van Vugt, projectleider Janssen de Jong OnderhoudPlus, vertelt u over de aanpak van de renovatiewerkzaamheden.

Edwin van Vugt“Mede door de grootte van appartementencomplex ‘Op den Theulder’ hebben wij ervoor gekozen het project op te delen in kleine fasen. Zo blijft het vooral voor de bewoners, maar ook voor opdrachtgever Woonpunt en ons uitvoeringsteam behapbaar. Dit betekent dat wij de appartementen volgens een verticale routing renoveren, waarbij de eerste drie ‘strengen’ bijna gereed zijn”, legt Edwin uit. De eerste twee strengen bestaan uit ieder vier appartementen en de derde streng bestaat uit zeven appartementen.

Bewoners kunnen zien hoe hun gerenoveerde woning eruit komt te zien, door een bezoek te brengen aan de door Janssen de Jong OnderhoudPlus gerealiseerde ‘modelwoning’. Tevens kunnen zij hier tijdens een wekelijks inloopspreekuur vragen stellen aan de bewonersbegeleidsters.

Minimale overlast voor bewoners
De ‘verticale’ aanpak levert een aantal voordelen op. “Het werkgebied blijft beperkt en bewoners waarvan de woning al is opgeleverd of waar nog niet is gestart met de werkzaamheden, kunnen in hun woning blijven en ondervinden minder hinder van de werkzaamheden. Hierdoor is de belasting voor bewoners minimaal”, aldus Edwin.

Op den Theulder HoensbroekTechnische voordelen
Ook technisch biedt het voordelen. De appartementen die boven elkaar gepositioneerd zijn maken gebruik van twee leidingschachten, waarbij koud en warm water wordt vervangen. Deze leidingschachten zijn enkel te bereiken vanuit het appartement zelf. Edwin: “Door volgens een verticale routing te renoveren, zijn wij in alle boven elkaar gelegen appartementen tegelijkertijd aan het werk, waardoor de koud- en warmwaterleidingen in de schachten eenvoudig vervangen kunnen worden. Zo voorkomen wij dat we vaak bij de bewoners over de vloer moeten komen. Door ook de galerij-balustrades mee te nemen in de verticale uitvoering creëren wij ruimte om de entreepuien van de appartementen te vervangen. Deze worden anders belemmerd door de bestaande balustrade.”

Veiligheid voorop
Daarnaast speelt veiligheid een grote rol bij de aanpak van de renovatiewerkzaamheden. “Door de verticale route houden wij het uitvoeringsgebied in het complex zo minimaal mogelijk. Door deze compacte ‘bouwplaats’ in combinatie met duidelijke signalering waarmee het uitvoeringsgebied wordt aangetoond, kunnen bewoners of bezoekers niet per ongeluk op een bouwplaats terechtkomen. Ook alle galerijen blijven tijdens de uitvoering veilig voor gebruik doordat deze verticaal gerenoveerd worden. In tegenstelling tot het horizontaal renoveren van de galerij waarbij de gehele lengte van de balustrade wordt verwijderd, openen wij telkens slechts een gedeelte van de balustrade. Hierdoor kunnen wij de entreepui van de appartementen vervangen, met beschermende maatregelen. Aan het einde van de dag wordt de galerij weer afgedicht met een nieuwe balustrade. Zo voorkomen we valgevaar tijdens de uitvoering”, laat Edwin weten.

Rolstoeltoegankelijke woningen
Eén van de wensen van Woonpunt is het rolstoeltoegankelijk maken van enkele woningen in het appartementencomplex. Janssen de Jong OnderhoudPlus heeft de verbouwing van een aantal lege woningen tot rolstoeltoegankelijke woningen (4-sterren woningen genoemd) reeds opgestart. Edwin: “Door eenvoudigweg een wand weg te halen en zowel het toilet als een gedeelte van het gangetje bij de badkamer te betrekken, wordt een woning gecreëerd met voldoende bewegingsruimte voor een rolstoelgebruiker.” Uiteraard wordt bij het aanpassen van de woningen tevens gelet op de hoogte van de dorpels en breedte van de doorgangen, zodat de woningen voldoen aan alle eisen die gesteld worden aan een rolstoeltoegankelijke woning. Door hier in de voorbereiding tot in detailniveau rekening mee te houden, kunnen de eisen behaald worden met minimale installatieaanpassingen.

Mooie klus
Direct na de bouwvak wordt gestart met de renovatie van streng vier, met in totaal zeven appartementen. Elke dag wordt een woning opgestart die na circa twee werkweken wordt opgeleverd. In het tweede kwartaal van 2022 is het gehele gebouw klaar voor ‘een tweede leven’. Dan zijn de 121 appartementen verduurzaamd, is de buiten- en binnenzijde opgewaardeerd, is de toegankelijkheid van de entrees verbeterd en heeft het gehele pand een frisse, tijdloze uitstraling gekregen. Al met al een hele klus!

Delen