Geplaatst op 31 maart 2020

Wat is levensloopbestendig maken? En wat is WMO? En wat is de rol van Janssen de Jong OnderhoudPlus hierin? Leon Janssen, Service coördinator bij Janssen de Jong OnderhoudPlus, legt het graag aan u uit.

“Mensen een stukje zelfstandigheid teruggeven”“Wanneer wij woningen levensloopbestendig maken, zorgen we ervoor dat de woningen bepaalde voorzieningen krijgen, waardoor met name oudere mensen langer in hun woning kunnen blijven wonen. We maken de woning bijvoorbeeld drempelloos, vervangen een eventueel bad of douchebak door een inloopdouche en brengen beugels aan op het toilet”, laat Leon weten. Opdrachtgevers zijn doorgaans woningcorporaties. Alle woningen in een bepaald appartementencomplex of wijk worden dan op dezelfde manier aangepakt.

Maatwerk
WMO staat voor Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Het doel van deze wet is om mensen te helpen, zodat zij zo lang mogelijk zelfstandig thuis kunnen blijven wonen en deel kunnen nemen aan de maatschappij. Denk hierbij met name aan ouderdom, ziekte of een handicap.  Leon: “Dit komt overeen met het levensloopbestendig maken van woningen. Met dit verschil dat het hier maatwerk betreft en men subsidie kan aanvragen om de aanpassingen door te laten voeren in de woning. Hiertoe is een indicatie nodig vanuit de gemeente. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor uitvoering van de WMO en zijn dan ook de opdrachtgevers voor de door te voeren aanpassingen.”

Warme opname
Hoe gaat dit in zijn werk? “Wanneer we een WMO-opdracht krijgen vanuit de gemeente, ga ik persoonlijk langs bij degene die de aanvraag heeft ingediend. Een zogenoemde ‘warme opname’ dus. Ik vraag dan aan de bewoner waar hij of zij behoefte aan heeft en of er een medische rapport aanwezig is waar punten in beschreven staan waar ik rekening mee dien te houden. Ik observeer ook hoe de bewoner zich beweegt, wat hij of zij nog kan, of de bewoner linkshandig of rechtshandig is en hoe groot en hoe zwaar diegene ongeveer is. Tevens loop ik met een aanwezig familielid door het huis om te bezien wat de benodigde aanpassingen zijn. Hierbij houd ik ook rekening met een eventuele gezonde partner. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het aanbieden van een ‘hoog laag keuken’ waarvan het keukenblad elektrisch verstelbaar is van 80 cm naar 90 cm, zodat iemand in een rolstoel er gemakkelijk bij kan, maar ook iemand die niet in een rolstoel zit. Op basis van mijn bevindingen en het advies van een ergotherapeut werk ik een offerte uit en stuur deze naar de gemeente. Ik maak deze offerte zo prijsgunstig en adequaat mogelijk, zodat de gemeente met haar kleine WMO-budget zo veel mogelijk mensen kan helpen. Na akkoord op de offerte, gaan we aan de slag met de werkzaamheden”, vertelt Leon.

Rene bevestigt invalidetoiletAanpassingen
Naast de hierboven genoemde mogelijke aanpassingen, wordt vaak het toilet of de toiletbril  vervangen. “Hierin zijn vele mogelijkheden, zoals een toilet met föhn, een vlakke of bolle toiletbril en verschillende hoogtematen. In veel verzorgingstehuizen werd vroeger standaard een 10+ toilet geplaatst. Dit hoge toilet is echter niet goed voor de stoelgang. Een 6+ toilet is hiervoor veel geschikter. Bij elk advies dat we geven voor het toilet, houden we natuurlijk rekening met wat de betreffende persoon kan en hoe groot diegene is”, legt Leon uit.

Wanneer een bewoner niet meer naar boven kan, wordt er een unit achter de woning geplaatst met een slaapkamer en een badkamer. “Hiervoor bekijken we uiteraard de mogelijkheden voor het aanleggen van stroom en water en of het een tijdelijke of langdurige situatie betreft in verband met advisering over een huur- of koopunit.”
Wanneer iemand in een rolstoel zit, worden tevens de kastjes onder het keukenblad op een aantal plaatsen verwijderd, zodat de rolstoel eronder kan. Andere kasten worden vervangen door laden, zodat een rolstoelgebruiker gemakkelijk kan zien wat erin zit en niet voorover hoeft te gaan hangen om er iets uit te pakken. Voor wat betreft de vloer wordt rekening gehouden met het type rolstoel dat binnen wordt gebruikt, in verband met wielsporen en ophoping van vloerbedekking door het draaien van de rolstoel.

Keuzen
Kunnen bewoners kiezen welke tegels er in hun aangepaste keuken en/of badkamer komen? “Jazeker! We hebben hier een heel mooi koffertje voor dat we meenemen naar bewoners. In dit koffertje zitten voorbeelden van keukenfrontjes en tegeltjes in zes verschillende kleuren, verschillende handgrepen, vier soorten badkamervloertegels en designtegels voor achter de wasbak. De gemaakte keuzen worden ingevoerd op een tablet, waarna de werktekening en materialenlijst naar de onderaannemer worden verstuurd en de werkzaamheden worden ingepland en uitgevoerd”, laat Leon weten.

Voldoening
Wat maakt dit werk zo leuk? “Ik vind het een mooie tak van sport. Het geeft een goed gevoel als je ervoor kunt zorgen dat mensen langer in hun eigen woning kunnen verblijven. Dat ze hier vooruit kunnen zonder afhankelijk te zijn van een ander. Je geeft mensen een stukje zelfstandigheid terug. De dankbaarheid van die mensen, daar doe ik het voor. Dit werk geeft me echt voldoening!”, aldus een enthousiaste Leon.

Delen