Geplaatst op 15 september 2022

Verleg je grenzen en denk in mogelijkheden! Dat is dit jaar het thema van de ‘Week van de Loopbaan’. We spraken met Juriën Huiskamp, manager Janssen de Jong OnderhoudPlus Noord en Oost, over hoe hij zijn grenzen verlegt en welke mogelijkheden hij ziet binnen de organisatie.

”De bouw- en vastgoedsector in combinatie met commercie vormen eigenlijk de rode draad op mijn cv. Ik had bij Janssen de Jong OnderhoudPlus dan ook gesolliciteerd op een commerciële rol. Maar ik krijg hier de kans om twee vestigingen aan te sturen én commercie te bedrijven! Dat vind ik een hele mooie! Bij de meeste bedrijven die op zoek zijn naar kandidaten voor een soortgelijke functie moet je daadwerkelijk ervaring hebben om hierin terecht te kunnen komen. Bij Janssen de Jong OnderhoudPlus wordt gekeken naar kansen en mogelijkheden”, vertelt Juriën enthousiast.

Ondernemerschap
De energieke manager is van mening dat we in de basis qua werkzaamheden niet zoveel verschillen van andere bedrijven in de sector. Wat het bedrijf in zijn ogen daadwerkelijk uniek en interessant maakt, is dat het onderdeel uitmaakt van een hele grote organisatie (JAJO) met allemaal kleine, losse entiteiten die zelf ‘hun broek moeten ophouden’. Dit biedt stabiliteit, maar zorgt er ook voor dat er een stukje ondernemerschap in de regio blijft. Je krijgt de vrijheid om op je eigen manier de markt te benaderen om het bedrijf zichtbaar te maken bij (potentiële) opdrachtgevers en hen enthousiast te maken en houden voor het Janssen de Jong-DNA. De vijf kernwaarden Lef, Oplossingsgericht, Samen, Transparant en Trots zitten verankerd in het DNA van de medewerkers en waarborgen een prettige samenwerking.

Laagdrempelig
“Er is veel ruimte voor eigen inbreng. Niet alles is in beton gegoten. Dat geeft veel mogelijkheden, maar het is natuurlijk soms ook wel spannend. Er wordt een beroep gedaan op je eigen initiatief en zelfstandigheid. Daar leer je wel heel veel van. Het is ook een kwestie van durven vragen en je weg weten te vinden binnen de organisatie”, legt Juriën uit. Hij geeft aan dat iedereen bereid is om je te helpen en je vragen te beantwoorden. Het bedrijf is erg laagdrempelig op ieder niveau. “Het maakt niet uit of ik nu de CEO van JAJO bel of iemand op de werkvloer. Iedereen is benaderbaar, bereikbaar en neemt de tijd voor je. Of je nu monteur, timmerman of servicecoördinator bent, alle deuren van alle gelederen in de organisatie staan voor je open. Dat is niet bij ieder bedrijf zo.”

Lerende organisatie
De stijl van leidinggeven van Juriën past goed binnen de lerende, zelfsturende organisatie: “Ik bied mijn team heel veel vrijheid om zelf invulling te geven aan hun functie. Maar ik vraag ook: als je ergens mee zit, kom naar me toe en dan hebben we het erover. Heel simpel, ikzelf krijg die vrijheid ook en die wil ik een ander ook geven. Natuurlijk binnen een bepaalde bandbreedte en die moeten we met elkaar opzoeken.” Bij een lerende organisatie worden eigen initiatieven enorm gewaardeerd en fouten maken mag. Juriën: “Als er iets fout gaat, dan bespreken we dit met elkaar. Goed dat je het hebt geprobeerd en initiatief toont, maar laten we kijken waar het mis is gegaan en hoe we het de volgende keer anders kunnen doen. Zo leren we elke dag.”

Opleidingsmogelijkheden
Naast ‘learning by doing’ biedt Janssen de Jong OnderhoudPlus veel opleidingsmogelijkheden. Twee keer per jaar worden gesprekken gevoerd over wat men nodig heeft of welke ambities men heeft. Als er behoefte is aan een bepaalde opleiding om het werk beter uit te kunnen voeren of om je te kunnen ontwikkelen, dan word je gestimuleerd om dit op te pakken en staat het bedrijf open om hieraan bij te dragen. “Er worden voldoende kansen geboden, maar je moet ze wel zelf beetpakken. Ik zie een opleiding als investering in mijzelf: ik wil mij verder ontwikkelen en dit biedt mij die kans. Zo ga ik binnenkort een training volgen op het gebied van coaching en leiderschap. Ik ben hartstikke blij dat we gezamenlijk deze weg zijn ingeslagen!”, laat Juriën weten.

Goed voor elkaar
Binnen Janssen de Jong OnderhoudPlus zijn ook genoeg doorgroeimogelijkheden. Zo zijn er bijvoorbeeld al diverse medewerkers doorgegroeid naar functies als servicecoördinator of calculator en zijn er veel leerlingen na hun opleiding in dienst gekomen bij het bedrijf. “Verder hebben we het natuurlijk  ook gewoon leuk met elkaar! We zijn een hecht team en ondernemen veel leuke dingen samen, zoals sportdagen, barbecues, bedrijfsuitjes en onlangs het bedrijfsfeest ter ere van het 80-jarig bestaan van JAJO. Ja, we hebben het als bedrijf best goed voor elkaar!”, besluit Juriën.

Delen