Geplaatst op 09 september 2021

De badkamers in de 240 woningen in wijk Brukske te Venray kunnen er weer jaren tegen! Janssen de Jong OnderhoudPlus, Jongen Bouwpartners en Raedts – ketenpartners van Wonen Limburg – hebben de badkamers gerenoveerd volgens hun innovatieve concept ‘De Frisse Badkamer’. Het concept dat zeer snel voorziet in een nieuwe, onderhoudsvriendelijke badkamer, leverde vele tevreden bewoners op.


“Ons droogbouwsysteem bestaat uit wand-, vloer- en plafondpanelen van hoge kwaliteit. Deze zijn direct tegen het bestaande tegelwerk gemonteerd, waardoor de badkamerrenovaties sneller en goedkoper uitgevoerd konden worden. Bovendien was de overlast voor bewoners minimaal: in plaats van 12 dagen geluids- en stofoverlast, slechts enkele dagen renovatietijd. Het bestaande tegelwerk hoefde immers niet verwijderd te worden. Alleen het leggen van de leidingen in de bestaande wanden vergde licht sloopwerk. Daarvoor hebben we geavanceerde stofafzuiging en geluidsarme apparatuur gebruikt”, legt Peter Renkens, directeur Janssen de Jong OnderhoudPlus Zuid, namens de ketenpartners uit.

 

Veilig en onderhoudsvriendelijk

Hans Janssen, manager S&O Raedts, vult aan: “Bewoners konden kiezen uit diverse dessins voor de wanden en vloeren. Allen met een eigentijdse uitstraling en dankzij de antislip vloer prettig en veilig om op te lopen. De panelen zijn kras- en slijtvast, waterbestendig en gemakkelijk schoon te houden. Door het ontbreken van voegen is er bovendien minder kans op schimmelvorming dan bij traditioneel tegelwerk.”

 

Duurzaam

Een renovatie volgens het concept ‘De Frisse Badkamer’ is daarnaast aanzienlijk minder belastend voor het milieu dan een traditionele renovatie. Er is niet alleen veel minder bouwafval, maar de productie van de wand- en vloerelementen leidt bovendien tot minder CO2-uitstoot dan de vervaardiging van keramische tegels. “Binnen Wonen Limburg zijn bewonerstevredenheid en duurzaamheid belangrijke thema’s. Dat deze optimaal bediend worden met dit project is natuurlijk fantastisch!”, aldus Frank Gielens, senior projectleider Planmatig Onderhoud bij Wonen Limburg.

 

Modelwoning

De bewoners zijn gedurende het gehele renovatieproject goed geïnformeerd over onder meer wanneer welke werkzaamheden plaats zouden vinden. Funs Jonkers, manager Onderhoud en Renovatie bij Jongen Bouwpartners: “In een modelwoning konden bewoners een proefopstelling van een badkamer bekijken, evenals de kleurkeuzen en hun keuze vastleggen. Na oplevering hebben de bewoners een informatiebrochure ontvangen betreffende het gebruik en ‘onderhoud’ van de nieuwe materialen en badkamer.”

 

Werkzaamheden afgerond
Met de vernieuwing van de badkamers zijn de werkzaamheden in wijk Brukske afgerond. Frank Gielens: “Inmiddels zijn ook alle woningen in deze wijk energetisch verbeterd. Een mooie verduurzamingsslag!”

Delen