Geplaatst op 02 juni 2022

Janssen de Jong OnderhoudPlus is één van de zes partijen die gemeente Enschede de komende tien jaar gaat helpen met het verduurzamen van hun vastgoed. “Gemeente Enschede heeft als doel gesteld dat over 20 jaar al hun gebouwen energieneutraal zijn. Daar dragen we als verduurzamingsspecialist natuurlijk graag ons steentje aan bij!”, aldus een trotse Juriën Huiskamp, manager Janssen de Jong OnderhoudPlus Noord en Oost.

De afdeling Vastgoed van de gemeente heeft 122 gebouwen in bezit. Variërend van kantoren, sporthallen, kleedkamers, gymlokalen, wijkgebouwen en muziekcentra tot een schoorsteen. “Het energieneutraal maken deze gebouwen vraagt maatwerk. Hiervoor hebben we specialistische kennis nodig van de gecontracteerde partijen”, geeft wethouder Jeroen Diepemaat aan. (Een energieneutraal gebouw wekt zelf evenveel energie op als het verbruikt: ‘nul op de meter’.)

Specialistische kennis
Naast met Janssen de Jong OnderhoudPlus, is met Homij, Hegeman, Dura Vermeer, Haafkes en Koopmans een raamcontract afgesloten. In minicompetities krijgen telkens vier partijen de kans om een opdracht binnen te halen. Wethouder Diepemaat: “Het is voor het eerst dat we voor zo’n lange periode een contract afsluiten. Het energieneutraal maken van bestaande gebouwen is een redelijk nieuw werkveld. Onze partners hebben aangetoond al het nodige te doen op dit terrein.”

Logisch moment zoeken
De komende jaren wordt bij de begroting aangegeven welke gebouwen jaarlijks aan bod komen. De verduurzaming gaat samen met de geplande onderhoudswerkzaamheden aan de gebouwen. Er is hiervoor jaarlijks ongeveer € 3,5 miljoen beschikbaar. Voor dit jaar (2022) staan verduurzaming van sporthal De Brug en de Pathmoshal op het programma. “We hebben een deel van de gemeentelijke gebouwen al (deels) verduurzaamd. Zo zijn de afgelopen jaren het Stadskantoor, Muziekkwartier en de Noordmolen aangesloten op het warmtenet. En liggen op deze gebouwen ongeveer 450 zonnepanelen. We willen het komende jaar minimaal 900 zonnepanelen plaatsen op de Diekmanhal”, laat wethouder Diepemaat weten.

Juriën Huiskamp ondertekent symbolisch het contract.

Delen